Κατά 42,5% περιορίστηκαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων κατά το φετινό εννεάμηνο, ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ουσιαστικά, η πτώση αυτή μεταφράζεται σε εισροή κεφαλαίων 593 εκατ. ευρώ, έναντι 1,03 δισ. ευρώ, κατά το περυσινό εννεάμηνο, μια πτώση της τάξεως των 437 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να απορροφά ένα σημαντικό μερίδιο των ξένων άμεσων επενδύσεων και συγκεκριμένα 25,3% του συνόλου, έναντι 32,3% το 2019.
Παρά την πτώση, πρόκειται για ένα θετικό «σημάδι» εν όψει του 2021, καθώς όπως φαίνεται, παρά την πανδημία, αποφεύχθηκε η ολική κατάρρευση και το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό εμφανίζει σημάδια διατηρησιμότητας. Για παράδειγμα, τα 221,7 εκατ. ευρώ του τρίτου τριμήνου του έτους συνιστούν μια ετήσια μείωση της τάξεως του 32,5% σε σχέση με τα 293 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Με δεδομένη τη συγκυρία, πρόκειται για μια εξαιρετική επίδοση, αν και στελέχη της αγοράς ακινήτων αναμένουν πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση των εισροών κεφαλαίων κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όταν εντατικοποιήθηκαν τα μέτρα κατά της πανδημίας, στην πλειονότητα των χωρών του εξωτερικού.
Στην ανάλυσή της η ΤτΕ επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι μέρος της δραστηριότητας που καταγράφηκε το 2019 στην αγορά ακινήτων έχει προσωρινά τουλάχιστον ανασταλεί, νέες ευκαιρίες και προοπτικές αναδεικνύονται σταδιακά σε τομείς οι οποίοι έρχονται να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες της εποχής». Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ΤτΕ, «ανώτερες προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού, αερισμού, φωτισμού και τεχνολογικών υποδομών ανταποκρίνονται καλύτερα στις υγειονομικές απαιτήσεις και στις νέες ανάγκες απομακρυσμένης εργασίας, γεγονός το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί σταδιακά και στις αξίες τους».
Αναφορικά με την ανάδειξη νέων τομέων ενδιαφέροντος, επισημαίνεται ότι «στο προσεχές διάστημα αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της τάσης αναζήτησης από εταιρείες, αλλά και επενδυτικά χαρτοφυλάκια ακινήτων, επαγγελματικών αποθηκευτικών χώρων υψηλών προδιαγραφών, εντός και εκτός του αστικού ιστού. Η έλλειψη επαγγελματικών αποθηκευτικών και διαμετακομιστικών χώρων, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές έκτασης και όγκου, ποιότητας, πρόσβασης και διασύνδεσης με τις υποδομές μεταφοράς και διακίνησης αγαθών αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε νέα έργα ανάπτυξης και ενδεχομένως στην επίλυση, σε ιδιωτικό επίπεδο, του σύνθετου προβλήματος των κατακερματισμένων ιδιοκτησιών».
Επίσης, η ΤτΕ σημειώνει και τις αντοχές που εμφανίζει μέχρι στιγμής η αγορά κατοικίας, όπου παρά την πανδημία, κατά το φετινό εννεάμηνο, οι αξίες των διαμερισμάτων παραμένουν υψηλότερες κατά 4,6% σε ετήσια βάση.