Αύξηση έως και 44% του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση σε συνοικίες της Αθήνας
Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb. Όπως προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), η παύση εργασιών στον κλάδο του τουρισμού οδήγησε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να αναζητήσουν την περισσότερο ασφαλή μακροχρόνια μίσθωση για το ακίνητο τους, εγκαταλείποντας προς το παρόν το Airbnb και τις άλλες πλατφόρμες.
«Οι αγοραπωλησίες έχουν σταματήσει, οι πλατφόρμες τύπου Airbnb έχουν καταρρεύσει και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βλέποντας την μειωμένη τουριστική κίνηση και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται στρέφονται προς τη μακροχρόνια μίσθωση. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείτο υψηλή προσφορά καταλυμάτων τύπου Airbnb, η περιορισμένη προσφορά σε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση είχε οδηγήσει τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει» αναφέρει η έρευνα.
Με δεδομένο ότι πολλοί τουρίστες από όλο τον κόσμο δεν έχουν ακυρώσει ακόμα τις κρατήσεις που έκαναν στην Ελλάδα για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πολλοί ιδιοκτήτες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Ωστόσο, «σύμφωνα με την πλατφόρμα ερευνών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirDNA), μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποχωρήσει σε 9.900, από σχεδόν 10.330 στις αρχές του μήνα. Συνολικά 430 ακίνητα σταμάτησαν να διατίθενται ως καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, δείγμα των προθέσεων των ιδιοκτητών. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα κατά τον μήνα Μάρτιο υποχώρησε στο 41% από 82% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο» αναφέρει η έρευνα.